Socialdemokraterna i länet och Kommunal är överens om att övertagande av personal ska vara ett anbudsvillkor.

Detta är en facklig seger som Kommunal har fått slita för. Socialdemokraterna har fram till nu varit tveksamma till att kräva övertagande av personal.

– Det har varit en lång intern process där vi bland annat har velat reda ut vad som är tillåtet juridiskt, säger Anders Henriksson, S, landstingsstyrelsens ordförande.

Socialdemokraternas tvekan att gå med på kravet har väckt ilska bland kommunalarna i länet och fått stor uppmärksamhet i media.

Detta är inget som har påverkat beslutet, enligt Anders Henriksson, trots att han fortfarande saknar entydigt besked från juristerna om att det är tillåtet enligt EU:s upphandlingsregler att ställa övertagande av personal som ett anbudsvillkor.

– Vi har följt upphandlingarna i Dalarna och Umeå, där kravet fanns med, och som inte överklagades. Och vi vill nu också ha med kravet i vår upphandling. Vår ambition är att utveckla kollektivtrafiken. Då behöver personalen känna trygghet. Jag hoppas att bussentreprenörerna håller med om detta, säger Anders Henriksson.

I kravlistan finns också villkor enligt kollektivavtal samt yttrandefrihet och meddelarskydd som offentligt anställda har enligt grundlagen.

– Jag tycker att det är viktigt att privat anställda har samma villkor och hoppas att det privata bussentreprenörerna instämmer, säger Anders Henriksson.

Uppgörelsen mellan S och Kommunal är förankrad med V och MP, den politiska majoriteten i landstinget.

– Vi fattar beslutet i landstingsstyrelsens arbetsutskott den 8 september, säger Anders Henriksson.

Upphandlingsunderlaget gäller för KLT:s kommande upphandling av all linjetrafik och skolskjutsar. Kontrakten gäller från 2017 och 10 år framåt. Omkring 500 förare berörs.

Mahlin Bergman säger att förarna nu inte behöver känna oro för vad som ska hända med jobben efter upphandlingen.

– Det känns jättebra. Vi är så glada, men det satt långt inne innan vi kunde bli överens med S. Att det gick så bra tror jag beror på att vi har arbetat så hårt med att försöka övertyga ledande företrädare för partiet i länet att gå med på vårt krav, säger hon.

Anders Henriksson är även förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Erfarenheten från samtalen med Kommunal ska han ta med sig i det uppdraget.

– Absolut, jag delar gärna med mig av hur vi kom fram till vårt beslut till andra som ska upphandla trafik framöver, säger han.