Det är Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver att ökade sjukskrivningar, ett större flyktingmottagande och ”det nya utanförskapet” där människor har svårt att få jobb, måste mötas med åtgärder för att minska kostnaderna.

De föreslår att en ny karensdag införs efter 14 dagars sjukfrånvaro, för att minska risken för långa sjukfall. De vill samtidigt omvandla karensdagen till ett karensavdrag så att det inte ska slå lika hårt mot de som exempelvis arbetar natt.

Taket i a-kassan kommer att höjas när regeringens budget klubbas igenom i början av september. Då kan man som högst få 910 kronor per dag de första 100 dagarna av arbetslöshet, och sedan som högst 760 kronor. Moderaterna föreslår i stället att man ska få som högst 760 kronor de 300 första dagarna och därefter 680 kronor om dagen, för att öka drivkrafterna till arbete.

Dessutom vill M att Försäkringskassans kontroller vid tidsgränserna för sjukskrivning blir hårdare, och att arbetet mot att bekämpa fusk och brottslighet inom välfärden blir bättre.

LO välkomnar förslaget om karensavdrag, men är negativt till förslagen om en ytterligare karensdag och sänkt tak i a-kassan.

– Det är positivt att man vill avskaffa karensdagen och införa karensavdrag, det har LO drivit och föreslås också av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Men i övrigt är det samma gamla Moderaterna som tror att sjuka blir friskare om de blir fattigare, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin till Dagens Arena