Samtliga i personalen på Hyddans förskola har i över ett år haft hälsoproblem som de misstänkt berott på inomhusmiljön.

– Alla åtta eller nio som jobbar där upplever det här. Det är andningsbesvär i första hand, i olika grad, som de behöver använda mediciner mot. Några snackar om att det kliar på huden, att det känns torrt i näsan och att de har rinnande ögon, säger Tomislav Medved, huvudskyddsombud på Kommunals barn- och ungdomssektion i Halmstad.

Kommunal har två medlemmar på arbetsplatsen. En av dem är just nu sjukskriven på grund av hälsobesvären som hon fått av sin arbetsplats. Till Hallandsposten säger hon att de har upplevt att arbetsgivaren sett dem som ”gnälliga kärringar” när de har påpekat problemen. Men i början på juni hörde en förälder av sig till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eftersom han misstänkte att hans barn var sjukt så ofta på grund av förskolan.

Efter en inspektion konstaterades att det fanns en ”stark avvikande lukt”, att fuktmätningen tyder på att det finns mögel i lokalen och att det finns risk för att människors hälsa drabbas. Barn- och ungdomsnämnden fick ett föreläggande om att göra en utredning av byggnaden. Den utredningen ska vara klar i september.

Men när personalen kom tillbaka till förskolan efter semestern kände de att de inte kunde vänta längre.

Lärarförbundets huvudskyddsombud säger till Hallandsposten att de vill att förskolan stängs fram till man vet vad som är fel. Och Kommunal och Lärarförbundet kräver tillsammans svar på vad kommunen kommer göra om byggnaden visar sig vara drabbad av mögel. När kommunens utredning är klar kommer de tillsammans lägga en 6.6a-anmälan, om åtgärder enligt arbetsmiljölagen.

– Vi vill ha ett rent besked om vad som kommer hända, det får inte får fortgå längre. Kan man inte åtgärda problemen så får de lägga ner förskolan, och vad jag fattar så resonerar arbetsgivaren så också. De kommer inte undan det här, säger Tomislav Medved.

KA har sökt barn- och ungdomsförvaltningens chef Richard Mortenlind utan resultat. Men till Hallandsposten säger han att en stängning får stora konsekvenser.

– Vi tar detta på stort allvar, men vill gå till botten ned vad som orsakar besvären. Skulle vi hamna i en situation där förskolan behöver stängas står vi inför ett rejält praktiskt problem. Vi har ju inga lediga förskoleplatser, utan problemet är det motsatta, säger Richard Mortenlind till tidningen.

Under tiden försöker personalen att vara ute med barnen så mycket som möjligt.

– Men det går ju inte under vintern, säger Tomislav Medved på Kommunal.