Hur tävlar man i trädgårdsanläggning?

– Man får en ritning som man ska göra. Alla lag får exakt samma. Det är olika moment, till exempel att man ska bygga en bro och en mur, och allt har olika värden och ska göras på rätt sätt. Det är mer än man kan tänka sig, det handlar om hur man arbetar, hur snabbt och hur noga. Man har 22 timmar på sig, utspritt på fyra dagar.

Hur har du förberett dig?

Jag och Rickard som ska jag tävla med har tränat på ritningen. Vi har byggt muren som ska vi göra, träsaker som ska vara med och gjort en stensättning. Och så är det väldigt noga med måtten så det har vi också tränat på. Vi gör en helt användbar trädgård.

Hur kommer det sig att du ska tävla i Yrkes-VM?

– Vi hade en tävling när jag gick i skolan och kom med i Yrkes-SM på det sättet. Sen vann jag Yrkes-SM i Umeå förra året och då kommer man automatiskt med i yrkeslandslaget. Från början var det en kul grej att se hur man låg till. Det här med Brasilien och VM är ett plus i kanten, och så är det bra meriter.

Vad tror du om era chanser?

Det ser ganska bra ut. De tidigare åren har trädgårdsanläggarna legat runt topp fyra. Man hoppas ju alltid, det är klart att man vill vinna guld. Det ska bli jättekul.

Yrkes-VM

Yrkes-VM i Sao Paolo avgörs den 11-16 augusti. 1200 ungdomar från hela världen tävlar i 50 yrkesgrenar. Tävlingen har arrangerats sedan 1950 och svenska yrkeslandslaget har tagit hem flera medaljer genom åren. Vid senaste Yrkes-VM i Leipzig blev det ett guld, två silver och två brons.
Det svenska yrkeslandslaget består av 29 personer. Utöver Rasmus Westlund tävlar två personer till i kommunalaryrken: undersköterskan Julia Lundin och Rasmus medtävlande och kollega Rickard Hedfors.