Visst undrar vi vad som händer bakom kulisserna på en billig stormarknad?

Det är inte alls omöjligt att det är ungefär som i den franska filmen ”Klippet” (originaltiteln är ”Discount”, vilket är namnet på butiken). Säkert är det ännu värre, till exempel papperslösa som städar dagarna i ända utan att knappt få lön. Men det är inte dem som ”Klippet” handlar om.

Det handlar om kassapersonalen. Som klockas av en ständigt närvarande vakt. När de skannar varor klockas de (och får tillrättavisningar om de är för långsamma). På toaletten: 75 sekunder för en man, lite längre för en kvinna eftersom hon kan ha mens.

Det är kroppsvisitering före och efter skiften och stolarna i kassorna tas bort för att de anställda ska jobba ännu snabbare. Ändå ska de le. Till och med när de blir varslade om uppsägning eftersom det ska komma automatiska snabbkassor, av precis den typen som finns på Ica och Coop här hemma sedan ett par år tillbaka. Hur många förlorade jobben på grund av dem?

Las existerar inte, i stället får Christiane (spelad av den utmärkta skådespelaren Corinne Masiero) veta att hon får gå först eftersom hon har jobbat längst. Att förlora jobbet är för de här personerna att förlora allt. De lever redan på gränsen, bor hos föräldrar eller kollegor, snor lite skadade schampoflaskor när de inte har råd att köpa.

Men här någonstans börjar det roliga. Att strejka har de inte råd med. I stället börjar ett gäng anställda lägga upp en strategi för hur de kan sno varor utan att det syns i övervakningskamerorna. De startar en ”solidarisk butik” där de säljer varorna billigare.

Att få kunder under en ekonomisk kris är inte svårt. Det går att tjäna en månadslön under en dag, livet blir roligt och de tidigare uppgivna anställda vågar börja drömma.

Filmen inleds med förhör om stölder så ingen kan hoppas att det ska sluta med guld och gröna skogar (eller en egen lägenhet). Men det är en väldigt fin film om ett slags civil olydnad och en dröm om ett mer solidariskt samhälle.

Riktigt upprörande är hur de anställda ska stampa sönder fullt duglig mat i en container, för att varken underbetald personal eller andra ska kunna få något gratis.