På frågan om han är orolig för att det skulle spilla över på andra branscher och leda till flera fackliga krav om rätt till heltid svarar han:

– Det är självklart och behöver inte ens sägas.

Frågan om arbetstider ska lösas lokalt, anser Jonas Milton.

– Det är inget självändamål för våra företag att ha en massa deltidsanställda och det är inget jätteproblem i våra branscher. Men man kan inte sitta i Stockholm och hitta på system som ska fungera lokalt. Man ska bygga systemen lokalt. Det är ingen raketvetenskap att hitta vettiga arbetstidssystem. Min invändning är om det skrivs in i centrala kollektivavtal.

Apropå diskussionen om visstidsanställningar som aktualiserades vid S-kongressen nyligen, så vill han tona ner problemen.

– Det är lite för mycket skrik i den frågan. Det här med visstidsanställningar funkar inte så himla dåligt. Min bild är att det är bra sätt för många att komma in på arbetsmarknaden.

Jonas Milton avgår efter sommaren som vd för Almega, men kommer att finnas kvar som rådgivare och har ett finger med även i den kommande avtalsrörelsen. Även här vänder han sig mot en av Kommunals hjärtefrågor, högre löneökningar till kvinnodominerade grupper.

– Det finns inga exempel på att det lösts på ett bra sätt. Och det funkar inte att till exempel jämföra en barnmorska med en civilingenjör. Vad det handlar om är att få till en större lönespridning. Varför ska man inte kunna tjäna 35 000 kronor som städare?

Han säger att arbetsgivarsidan är mer samlad än någonsin inför avtalsrörelsen och hoppas på en förståelse för att företagen inte kan fortsätta ha de lönekostnader de haft på senare år.

­– Jag tycker egentligen att utrymmet är noll i löneökningar den här gången men det finns inga färdiga yrkanden eller nåt sånt från från oss ännu.