Detta är den enskilt största rörelsen bland LO-medlemmarna sedan den förra undersökningen i november 2014. Vart femte manlig LO-medlem sympatiserar nu med Sverigedemokraterna, enligt SCB.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen bland LO-medlemmarna, förutom SD-ökningen är Centerns tapp från 5,1 procent senast till 2.2 procent den här gången.

För regeringspartierna fortsätter det att gå tungt opinionsmässigt. Stödet för Socialdemokraterna står och stampar strax under 50 procent hos LO:s medlemmar medan Miljöpartiet backar 0,5 procentenheter ner till 4,9 procent. V minskar också en aning.

Även i gruppen kommun- och landstingsanställda går det bra för SD, stödet har ökat från 4,4 procent senast till 7,4 procent. Men den största ökningen, mätt i procentenheter, står Moderaterna för i den här gruppen. Efter partiledarbytet från Fredrik Reinfeldt till Anna Kinberg Batra har nu M stöd hos 20,5 procent av de kommun-och landstingsanställda, jämfört med 15,7 procent i november.

De allt större SD-sympatierna slår så klart igenom i hela undersökningen. 10,4 procent svarar att SD är det parti de gillar bäst den här gången. Det är en ökning med nästan tre procentenheter. Moderaterna knappar in på S i racet om att vara det största partiet med 27 procent av partisympatierna. S och MP backar med 1,9 respektive 0,6 procentenheter. En svag nedgång kan noteras för de övriga allianspartierna samt vänsterpartiet, mätt i partisympatier för hela väljarkåren.

Tillsammans har S, MP och V 45 procent av partisympatierna medan den borgerliga alliansen har 42,1 procent om man räknar in KD, vars stöd inte skulle räcka till en riksdagsplats i dag.

Den SCB-undersökningen som kom för några dagar sen handlade om hur de tillfrågade skulle rösta om det vore riksdagsval i dag. I denna undersökning handlar det om vilket parti man gillar bäst.