Lena Micko sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott. I den egenskapen var hon med och föreslog att partikongressen förra veckan skulle besluta att ”problemet med allmän visstidsanställning måste lösas. Det ska finnas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar”. Detta fick också stöd av kongressen.

– Det var ett mycket bra beslut. Jag förstår att Kommunal driver frågan om att minska de otrygga anställningarna. Det är inte bra att många av slentrian anställer på visstid och inte tänker på att detta ska användas vid behov, som vid arbetstoppar, säger hon

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har uppmanat de Socialdemokratiska politikerna i kommuner och landstig att leva upp till kongressens beslut.

Och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har föreslagit statsminister Stefan Löfven att partierna tillsammans ska agera för att få bort allmänna visstidsanställningar i kommuner och landsting. Dock utan att få med Stefan Löfven på förslaget.

Lena Mikko säger att det trots allt har blivit en minskning av tillfälliga anställningar inom kommuner och landsting.

– Jag vet att Kommunal säger att de tillfälliga anställningarna har ökat bland deras medlemmar, men det syns inte i vår statistik inom SKL. Så jag tror att det är något bättre i vår sektor jämfört med andra på arbetsmarknaden, säger hon.

Men Lena Micko tycker att SKL kan göra mer för att minska de otrygga anställningarna.

– Vi lyfter fram detta vid våra arbetsgivarträffar. Visstidsanställningar ska inte användas om det inte finns arbetstoppar eller andra sakliga skäl, upprepar hon.

SKL och Kommunal ska försöka enas om ett avtal om rätt till heltid. Lena Micko vill inte lova ett avtal som också slår fast S–kongressens beslut om att ”det ska vara objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar”.

– Dels kan jag inte lova det för vi har ännu inte i SKL diskuterat vår framtida inriktning. Och dels vill jag ha stöd av de borgerliga partierna för ett sådant avtal. Jag företräder landets alla kommuner och landsting och kan inte driva igenom de rödgrönas politik bara för att det är vi som nu är i majoritet inom SKL, säger hon.