När sommarvärdarna presenterades på onsdagen fanns som vanligt många kända namn – bland annat före detta statsministern Fredrik Reinfeldt. Och den 19 juli är det dags för LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att lägga ut texten och spela musik i Sveriges radios klassiska sommarprogram. Enligt presentationen på presskonferensen var han den som blev allra gladast av att få frågan.

– Jag tror att det är sant. Mina föräldrar jobbade jättehårt, men på sommaren tog pappa på sig en rutig hatt och mamma solbadade mest i sin behå, och så åkte den där gamla fula radion fram och vi lyssnade på Sommar. Jag förstod ju inte allt men det var en stämning, säger Karl-Petter Thorwaldsson till KA.

Hur reagerade du när de ringde, om du blev gladast av alla? Tjöt du till?

– Ja jag tjöt till faktiskt, han blev nog lite förvånad. Yiho, sa jag. Det känns jätteroligt. Jag har aldrig tänkt tanken att jag ska sommarprata men när jag fick frågan kändes det jätteroligt. Och nervöst.

Vad ska du prata om?

– Om hur det är att växa upp i en bruksort, och hur det är att växa upp med föräldrar som jobbar så mycket. Min mamma hade damfrisering och jobbade mycket, även lördagar. Så det var pappa som tog mycket ansvar för läxläsning och sådant. Det har nog påverkat min syn på jämställdhet och feminism mer än jag trott tidigare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han utlovar även att berätta hur det gick till att gå från att ha ”högstadiets lägsta raggfaktor till att bli en hyfsat trygg feminist i storstan”.

Musiken då? Det blir enbart musik av och med kvinnliga musiker. Anledningen till det är politisk.

– Bilden av LO och facket och av mig är nog ganska grabbig. Jag tycker inte om den bilden för den stämmer inte. Kan jag föra fram en annan bild i radio vill jag göra det. Jag ska prata mycket om feminism och jämställdhet.

Han avslöjar att det bland annat blir musik med Nina Hagen.

Men det blir även en hel del fackligt – om än inte i den agiterande form som vi kanske är vana vid.

– Jag kommer inte att säga ”därför ska de ha kollektivavtal”. Jag ska inte använda det som ett sätt att marknadsföra facket. Men däremot kommer jag att ta upp de som har sms-anställningar och visstidsanställningar. Jag ska försöka vara politisk men inte i rollen som LO-ordförande utan i rollen som mig själv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.