Den 4 maj 1886 dog flera arbetare och poliser i vad som kommit att kallas Haymarketmassakern, som från början var en demonstration för åtta timmars arbetsdag. LO:s vice ordförande Tobias Baudin bjöds in av amerikanska LO som huvudtalare på årets första maj-firande i Chicago.

– Det är en mäktig känsla såklart. Det var där allt började, det är därför vi firar första maj i hela världen. Det är stort, säger Tobias Baudin på telefon från Chicago.

Vid Haymarket Square finns ett minnesmonument över massakern. Tobias Baudin har nu med sig en gåva till Chicago i form av en plakett som ska fästas på monumentet. På plaketten finns det fackliga löftet översatt till engelska.

Att just Tobias Baudin ska tala vid Haymarket beror också på att han är svensk. Svenskfödda Joe Hill, facklig aktivist och amerikansk protestsångare, dömdes för ett omtvistat mord och avrättades för 100 år sedan i USA, vilket uppmärksammas under årets första maj-firande. Tobias Baudin kommer även att vara med under en hyllningsturné till Joe Hill med olika musiker som inleds första maj i Chicago.

– Joe Hill har gjort många låtar som inspirerat svensk arbetarrörelse. Men han är inte alls så känd som facklig aktivist i Sverige som han är i USA. Här är han en facklig hjälte.

Vad kommer du att ta upp i ditt första maj-tal?

– Jag kommer att anknyta till massakern på Haymarket och Joe Hill. Jag kommer också att ta upp att frågorna man kämpade för i USA för hundra år sedan inte skiljer sig så mycket från de frågor vi kämpar för i Sverige i dag.

Som vadå till exempel?

– Vi startade fackföreningar i Sverige för att man fick stå med mössan i handen och tigga för att få jobba. I dag står man inte med mössan i handen, men man står med mobiltelefonen i handen eftersom man är livrädd för att missa ett sms med erbjudande om att få jobba. På så sätt är det inte så stor skillnad.