Ambulanssjukvårdarna på landstinget i Östergötland arbetar 38,25 timmar i veckan plus sju timmars jour. Över hela landet har man slagits för att få bort jouren och i och med den nya upphandlingen har man nu lyckats med det i Östergötland.

– Det här är en slagdänga som vi har kämpat för länge, säger Urban Åberg. Vi har legat på politikerna och tjänstemännen och sagt som det är att det är för jobbigt och inte patientsäkert. Det sliter på kroppen. Nu har vi fått dem att skriva in i anbudet att de inte får lägga jour.

Ambulanssjukvårdarna har haft jour ända sedan verksamheten först lades ut på entreprenad.

Har det varit tufft motstånd att få igenom det här?

– Ja, det har varit jobbigt, men de har lyssnat på oss. När vi började vara privata var det ganska lugnt på nätterna, men som det är nu är vi ute varenda jäkla natt och kör. Det har slitit så mycket mer de sista sex-sju åren.

Så det blir en stor skillnad?

– Ja, det här blir som natt och dag. Man kommer må så mycket bättre. Sju timmar i veckan mindre på arbetet blir rätt mycket mindre om man räknar på ett år.

Har det funnits något internt motstånd bland ambulanssjukvårdarna för att man vill ha pengarna det ger att jobba jour?

– Nej, det har inte pratats någonting om det.

Kommunal centralt är mycket positivt till den nya upphandlingen:

– Det här är första gången man får bort jouren via upphandling. Jag tror att det vore väldigt väldigt bra om landstinget i Östergötland kunde vara en föregångare och man fick bort det på fler ställen på det här sättet, säger Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Vilka som tar över verksamheten i Östergötland från februari 2016 är inte klart än.