Osäkerheten beror på att varje utskott i riksdagen har till uppgift att besluta om hur pengarna inom det område man är ansvarig för ska fördelas. Än så länge har riksdagen bara beslutat om ramarna, och då enligt Alliansens budgetförslag. Nu kan riksdagsutskotten behöva längre tid än vanligt för att styra upp det röriga budgetläget.

Så mycket står klart att den uteblivna skattesänkningen för pensionärer och att rabatten på arbetsgivaravgiften för ungdomar kvarstår, påverkar kommunernas skatteunderlag. Men det vägs upp av att statsbidragen förändras på motsvarande sätt. Det framgår av en uppdaterad skatteprognos från SKL.

Frågan om hur den uteblivna rödgröna satsningen på lärare och mer personal i äldreomsorgen påverkar situationen, kan SKL inte svara på ännu.

Det är sådant som kan förändras i utskotten, enligt Bettina Kashefi.

Samtidigt kommer de första rapporterna från Kommunsverige om uteblivna satsningar. I Linköping dras planerna på 70 nya tjänster i äldreomsorgen tillbaka, enligt kommunalrådet Eva Lindh (S).

– Det här slår hårt mot verksamheten, den viktigaste faktorn för en bra omsorg är ju bra och utbildad personal, säger hon i en artikel i Motala & Vadstena tidning.