I går torsdag startade det tre dagar långa Dreamhack Winter i Jönköping. Världens största LAN med plats för 10 000 dataspelare som tävlar i dataspelstävlingar med vinster på sammanlagt över 3 miljoner kronor. LO har en monter i en av hallarna och där står 26-åriga Julia Andersson. Hon jobbar till vardags på äldreboendet Kavlagården i Huskvarna. Nu delar hon istället ut frukt och kaffe till behövande spelare.

– Det här är hur stort som helst. Det är väldigt mycket folk från hela världen och saker som händer i flera hallar samtidigt. Det är ganska mörkt överallt och stora hallen är full med spelare som sitter vid sina datorer. Det är lite overkligt.

Många spelar ju dygnet runt och är inne på dag två. Är de trötta?

– De ser rätt pigga ut ändå, men många går runt med täcken och kuddar och verkar ha vilat där det går.

Min fördom är att det är väldigt mycket killar?

– Ja, det finns en del tjejer här, men de är inte så många. Vi har ett tjejlag som heter tjejligan som sitter här i montern och spelar. Men sen finns det en del av Dreamhack som är ett CosPlay – där deltagarna klär ut sig till olika figurer ur serier och spel. Det drar mycket tjejer.

Har ni några besökare eller är de så inne i spelandet att de inte kommer?

– Vår monter verkar vara en av de mest välbesökta. Jag har hört att det beror på att vi är de enda som delar ut kaffe. Många här är väldigt unga och jobbar inte riktigt än, men när de kommer hit ger vi dem bananer och passar på att berätta om vad de ska kräva för rättigheter på sommarjobbet.