På morgonen den 12 november 2013 genomförde polisen en razzia mot ett av Södertäljes största hemtjänstföretag, Jome. Ett antal personer greps och anhölls, misstänkta för grova bedrägerier mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen. Utredningen har därefter svällt. I dagsläget är 34 personer misstänkta och åtal väntas först i mars. Företagets vd sitter fortfarande häktad och kommunen har avskaffat Lagen om valfrihet, LOV.

De anställda blev omedelbart av med sina jobb och har ett år senare fortfarande inte fått ut de 1,5 månadslöner som företaget är skyldigt dem. Sara, som egentligen heter något annat, är en av dem. Hon har i dag nytt jobb som undersköterska på ett sjukhus men säger att det var jobbigt i början. Då fick hon låna pengar för att klara sig. Nu känns det långt borta.

– Men jag behöver pengarna för att betala av privata skulder som jag tog då. Jag har blivit kontaktad av konkursförvaltarna och skickat in papper, så nu är det väl bara att vänta på pengarna, säger hon.

Anledningen till att det tar sådan tid är att det inte får gå mer än tre månader från den uteblivna utbetalningen till att bolaget sätts i konkurs för att man ska få pengar från den statliga lönegarantin. Jome sattes i konkurs först i somras. Skälet till att det dröjde var dels att företagets vd vägrade ta emot delgivning om konkurs, dels att Jome var uppdelat i två bolag och det var oklart vilket av dem som personalen var anställda i.

Att tidsgränsen för lönegarantin passerats för länge sedan betyder att de ungefär 100 personer som har skickat in krav på pengar måste kräva dem direkt från konkursboet. Eftersom deras krav räknas som oprioriterade kommer det att dröja till konkursen är avslutad. Det kommer troligen inte att ske förrän någon gång nästa år.

– Men semesterlönen kan de få från den statliga lönegarantin så de pengarna borde de kunna få relativt snart. Men det är inte så mycket pengar eftersom de har fått semesterersättning på varje lön, säger Gun-Britt Holm, lönegarantihandläggare för advokatfirman Carler som sköter konkursen.

Hon säger att det är ett av de svåraste ärendena som hon har jobbat med, dels för att det har gått så lång tid men också för att det pågår en brottsutredning. Bokföringen är beslagtagen av polisen. Dessutom är konkursförvaltarna försiktiga eftersom det finns misstänkta personer bland personalen.

– Är det så att man inte har jobbat – ska man ha rätt till lönegaranti då? Det har ju varit härvor med lönegarantififfel på senare tid, jag märker att de är mycket mer försiktiga nu, säger Pär Bergström, ombudsman på Kommunal.

Gun-Britt Holm har skickat en lista till åklagaren på de som ansökt om pengar för att få veta vilka som är misstänkta för brott. I nuläget rör det sig om åtta personer. De kommer inte få några pengar förrän de är helt friade från misstankar.

Sara, som jobbade på Jome, är en av de misstänkta. Det var i februari som hon och hennes farmor, som hon jobbade hos, delgavs misstanke om brott.

– Jag har varit på två förhör hos polisen. De säger att vi var med på bedrägeriet, att min farmor inte behövde någon hjälp. Men jag har gjort rätt, jag jobbade med min farmor och farfar och jag gör det fortfarande, men obetalt. De säger att vi ljuger men de är välkomna att sätta upp kamera hemma hos min farmor och farfar, säger Sara.

Polisutredningen

  • Polisutredningen mot Jome är en del i en särskild myndighetsgemensam insats mot grov organiserad brottslighet i Södertälje. Fusket ska i korthet ha gått ut på att biståndshandläggare lurats att bevilja hemtjänst till personer som inte behövt den. På så sätt fick Jome pengar för insatser som inte hade utförts. Företaget hade även fått nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen som man inte hade rätt till.
  • I dagsläget är 34 personer misstänkta, såväl ur företagsledningen som personal och brukare. Den äldsta är 91 år gammal. Åtal väntas någon gång i mars.
  • I februari i år gjorde polisen ytterligare ett tillslag mot ett annat av kommunens hemtjänstföretag för liknande fusk. Där är fyra personer misstänkta.