Aynur Sabir arbetar till vardags på neurolog- och strokeavdelningen på Helsingborgs lasarett. Många av patienterna är sängliggande och funktionsnedsatta till följd av stroke och en stor del av dem har problem med urininkontinens.

– Kvinnor och män har ju olika anatomi och det är helt enkelt svårt med blöjor på män eftersom det ofta rinner urin utanför, berättar hon.

Fembarnsmamman, som förutom sin undersköterskekarriär har en bakgrund som operationssköterska och kemi- och biologilärare i hemlandet Azerbadjan, började se sig om efter en lösning på problemet.

– Det började med att jag använde olika tillägg i blöjan för att det skulle fungera bättre. Sedan har idén utvecklats med tiden.

När bolaget Innovator Skåne AB utlyste en idétävling för region Skånes medarbetare skickade Aynur Sabir in sitt bidrag, och kammade hem vinsten i en av de två kategorierna. Nu hoppas hon att produkten ska bli verklighet.

– Jag och Innovator Skåne AB har träffats och konkretiserat min idé och eftersom vi inte hittat något liknande inom vården idag så kommer det förhoppningsvis att bli en ny produkt. I nuläget är patentansökan inskickat och vi för dialog med företag, berättar hon.

Hon tror att fördelarna med en blöja anpassad för män skulle vara flera.

– Huden skulle inte utsättas för urin i onödan och risken för trycksår skulle minska. Dessutom skulle blöjbytena gå smidigare och många patienter skulle slippa onödigt stora blöjor.