Det var 31 juli som den brand bröt ut som härjade i flera veckor. En person omkom och 13 800 hektar skog eldhärjades.

En underentreprenör till Stora Enso som höll på markberedning i Surahammar misstänks nu för att ha orsakat branden. Polisutredning pågår och åtal väntas inte förrän nästa år. Men redan nu är försvarets linje klar. Till tidningen Ljusnan säger underentreprenörens försvarsadvokat Per E Samuelson:

– Jag tror att åklagaren kommer att lägga ned förundersökningen mot företaget och rikta in den på brandkåren. Vi räknar kallt med att det kommer att bli räddningstjänstens arbete som kommer att stå i fokus.

Räddningschef Åke Broman, på Mälardalens brand- och räddningsförbund, kommenterar Samuelsons uttalande:

– Hade det inte uppstått någon skogsbrand så hade det inte varit några diskussioner om hanterande över huvud taget. Det är väl en sak hur branden uppstår och en annan hur den har hanterats. Räddningstjänsten är ju inte skyldiga till hur branden har uppstått.

Parallellt med polisutredningen pågår just nu en utredning från Närkes brandkår om räddningstjänstens insatser.