Vid valet i september blev det maktskifte i Järfälla kommun, som de kommande fyra åren ska styras av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Anette Lindered (S), är kommunfullmäktiges nya ordförande, men säger att hon i den här frågan uttalar sig i egenskap av andra vice ordförande i Socialnämnden, som fram till årsskiftet styrs av alliansen. Hon tycker att kommunens egenregi har hanterat konkursen för Violas hemservice på ett bra sätt.

– Kommunens egenregi har fått ta över personal och brukare på ett dygn och utifrån den situationen tycker jag att man har hanterat det på ett bra sätt. Men heltid ska vara norm i kommunen, säger Anette Lindered.

De senaste två åren har flera stora hemtjänstföretag lämnat Järfälla kommun för att de inte ansåg sig gå runt på kommunens ersättningar. Också kommunens hemtjänst har haft svårt att klara sig. Åtta av de 20 verksamma företagen i Järfälla saknar kollektivavtal med Kommunal. Som KA skrev om förra året riskerar en hård konkurrens att drabba arbetsvillkoren eftersom företagen sparar in pengar på personalen. KA:s granskning visade att flera företag i kommunen inte betalade sina anställda för restider mellan brukarna.

Anette Lindered poängterar att ansvaret för situationen vilar tyngst på alliansen, som har styrt kommunen den senaste mandatperioden. Den nya majoriteten vill inte avskaffa LOV, men lovar att ställa hårdare krav för att få ner antalet företag.

– Jag tycker att kraven för att etablera sig har varit för låga. Det är viktigt att titta på hur många företag som är rimligt att man ska ha, men det viktiga är att de är kvalitetsmedvetna, säger Anette Lindered.

LOV innebär etableringsfrihet, så ni kan ju inte bestämma hur många företag som ska vara verksamma?

– Nej det kan vi inte, men vi kan höja kriterierna vad gäller kvaliteten och då är vi ganska säkra på att en del kommer att trilla bort. Vi är överens i den nya koalitionen om att lagen om valfrihet ska kompletteras med tydligare kvalitetskrav och att kontroll och uppföljning ska förstärkas. Det duger inte att bara kontrollera företagen en gång per år, säger Anette Lindered

Exakt vilka hårdare krav som kommer ställas är inte bestämt än, men det handlar bland annat om krav på kollektivavtal och meddelarfrihet. Även ersättningen till utförarna ska höjas.