Varför ska man äta gröt?
– Det är enkelt, det är billigt och det är hälsosamt att välja fullkornsmjöl , -gryn eller -flingor för då får man kostfiber och ett helt spektrum av näringsämnen. Det är en enkel maträtt som ger mycket näring.

På vilket sätt är gröten nyttig?
– Det är fullkornet som bär med sig kostfiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Alla fibrer bidrar med att påskynda passagen i tarmen och motverkar förstoppning, framför allt kostfibern från vete och råg. Korn och havre innehåller mycket lösliga fibrer som kan sänka kolesterolvärdet, det gör även råg. En studie vi gjorde vid Uppsala universitet visade ett samband mellan högre fiberintag och minskad bukfetma och inflammation.

Vilken gröt är nyttigast?
– Eftersom de ger olika effekt är det bra att variera gröten eller koka en gröt som innehåller flera spannmålsslag. Vill man påverka sitt kolesterol är det havrekligröt som är att rekommendera. Havrekli är en mjuk fiber, inte stickig och hård, så det blir en mjuk gröt.

Vad gör jag för fel om jag inte blir mätt av gröten?
– Många säger att de blir så mätta när de äter havregrynsgröt, men jag blir nästan mer hungrig, det kan vara olika. Men om jag blandar havre med råg så ökar mättnadseffekten. Forskningen har styrkt att råg är mer mättande än andra spannmål.