Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om rut och krogmoms. Överenskommelsen visar att S fått backa från de löften partiet gav i valrörelsen.

Då ställde Socialdemokraterna den sänkta krogmomsen mot fler jobb i välfärden. Stefan Löfven och Magdalena Andersson talade om hur många tusentals fler personer som skulle kunna anställas om man använde de dryga 5 miljarder kronor som sänkt krogmoms kostar på ett bättre sätt. Men efter förhandlingar med Miljöpartiet har S ändrat sig.

Samma sak gäller för rutavdraget. Socialdemokraternas löfte var att halvera möjligheten för rutavdrag. Nu vill S behålla hela rutavdraget, trots den tidigare kritiken om den ojämlika fördelningsprofil som det höga taket i rut medför. Möjligheten att betala läxhjälp via rutavdraget ska dock tas bort.

Överenskommelsen om rut och restaurangmoms är inte behandlad i regeringsöverenskommelsen utan har hanterats inom ramen för budgetförhandlingarna, skriver Socialdemokraterna på sin hemsida.