Fairtrademärkning på varor innebär bland annat att arbetarna garanteras minimilön. Svenska Fairtrade, där Kommunal sitter i styrelsen, arbetar för att de anställda också ska försäkras så kallad levnadslön. GAWU, Prosper Tamakloes fack och Kommunals systerförbund i Ghana, har nu ett kollektivavtal och strävar efter högre löner. Men kanske än viktigare, förklarar Tamakloe, är de speciella Fairtradepremier som de lite högre priserna garanterar arbetarna.

– Tack vare att vi är en Fairtradecertifierad plantage har vi kunnat bygga en vattenreservoar och en skola. Tidigare skedde undervisningen under ett träd. Premien har dessutom möjliggjort att det nu finns ett stipendium att söka till högre utbildning, något som annars är mycket dyrt.

Plantagen där Prosper arbetar ligger vid Voltafloden i sydöstra Ghana och bananerna därifrån exporteras framför allt till Frankrike. Våra svenska rättvisemärkta bananer kommer framför allt från Latinamerika och länderna Dominikanska republiken, Colombia och Ecuador.

Trots att efterfrågan på Fairtradevaror har ökat är bara en av tio bananer som säljs i Sverige rättvisemärkt i dag. Fem stora bolag dominerar 75 procent av marknaden.

Prosper Tamakloe lever med fru och fyra barn i ett enkelt hus med två rum och kök och för familjer upp till just fyra barn har Fairtradepremien lett till att man har rätt till en sjukförsäkring, något som annars är mycket dyrt i Ghana.

Vad skulle du vilja säga till en svensk konsument som står i affären och väljer mellan att köpa Fairtrademärkta bananer och konventionella?

– Handla de Fairtrademärkta, så att mer pengar går till människorna i de fattiga länderna som arbetar hårt.

Tamakloe berättar om det fackliga arbetet som går till så att de har tre möten med alla anställda varje år och sedan för vidare kraven till företagsledningen.

– Och som fackförbund känner vi oss stolta och tryggare med Fairtrade i ryggen. För när inspektörerna kommer till plantagen vill de alltid veta hur det går för fackförbundet. Med Fairtrade känner vi att vi har en röst, vi kan tala med ledningen utan rädsla.

Innan plantagen blev certifierad kunde månadslönerna vara upp till två veckor sena, det sker inte i dag. 408 fastanställda arbetare finns på Prospers plantage. Organisationsgraden? 100 procent.

Fair Trade Forum

  • Pågår 3 – 4 oktober.
  • Huvudarrangör är Jönköpings kommun.
  • Flera butiker med inriktning på rättvis handel deltar, och lördagen är framför allt tänkt för allmänheten.
  • Arrangemanget är gratis och äger rum på Stora hotellet i Jönköping.
  • Jönköping är en så kallad ”Fairtrade City”. I dag finns över 60 sådana i Sverige. KA skrev om fenomenet redan 2007.