Hemfrid är Sveriges största företag för hushållsnära tjänster med cirka 1 500 anställda. Trots att det finns över 17 000 utförare har företaget tagit emot sju procent av alla rut-pengar de senaste fem åren. Företaget har fått över en halv miljard kronor, enligt siffror KA har tagit del av från Skatteverket. Samtidigt har företagets styrelse valt att dela ut allt större summor av vinsten.

Sammanlagt har utdelningen till aktieägarna varit 95 milj­oner kronor. Av det har 68 miljoner kronor delats ut de tre senaste åren och då har 90 procent av vinsten gått till utdelning. Hemfrid har sju aktieägare. Den största är företagets grundare Monica Lindstedt som ensam äger nästan hälften av aktierna. Hon har tagit ut 31,2 miljoner kronor på tre år.  

Hemfrid har satt agendan för branschen. Monica Lindstedt kallar sig själv mamma till rut och var en av dem som lobb­ade hårdast för att skattereduktionen skulle införas. Företaget var tidigt ute med att erbjuda hemstädning direkt till privatpersoner, många mindre företag har tagit namn som påminner om Hemfrid och utformar sina städtjänster på samma sätt som de gör.

Hemfrid har behållit greppet om marknaden trots att den växt enormt. Mellan 2007 och 2013 har statens utbetalningar för rut ökat från 120 miljoner kronor om året till 2,5 miljarder kronor. Andelen utförare har exploderat.

– Det räcker med att ha en F-skattsedel och att ha gjort ett jobb för att få ut rut-pengar. Många gör det, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Hon menar att långt ifrån alla har rut-tjänster som huvudsaklig inkomstkälla. Det är en spretig bransch, där utförarna kan vara allt från en privatperson som städar en släktings hus, till en flyttfirma som får rut för flyttstädningar eller ett stort företag som har sina huvudsakliga inkomster från hushållsnära tjänster.  Det är en bransch med några få stora och väldigt många små aktörer. Enligt Skatteverkets siffror för de fem senaste åren så står de 50 största företagen för en fjärdedel av marknaden. För de mindre företagen ser det annorlunda ut.  Förra året delade de tolvtusen minsta utförarna på en tiondel av alla utbetalda rut-pengar.

Ett argument som ofta använts för rut är att skattesubventionen bidrar till att minska svartarbetet och ger de anställda bra villkor. Hemfrid var först i branschen att teckna kollektivavtal, men det har varit svårt att få andra att följa efter. Trots den stora mängden utförare har bara 215 företag skrivit kollektivavtal med Kommunal.

Rutanvändningen