I över två veckor har lokförare och tågvärdar i Skåne strejkat för bättre villkor. Kampen har framför allt gällt det som Seko kallar ett missbruk av deltider och timanställda.

Men i går svarade både Seko och Almega ja på medlarnas bud och strejken är därmed avblåst.

Uppgörelsen innebär att timanställdas löner höjs från ingångslön till genomsnittslön och grundanställningen ska vara tillsvidareanställning på heltid. När det gäller Öresundståg och Veolia har Seko fått igenom ett tak så att deltidsanställningarna begränsas till högst fem procent av det totala antalet produktionstimmar. Timanställningarna får också max vara fem procent av produktionstimmarna.

Kommunal hade varslat om sympatistrejk för städarna på Lunds universitetssjukhus med start den 30 juni. Överenskommelsen mellan Seko och Almega innebär att också sympatistrejken avblåses.

Kommunals Johan Ingelskog, chef för enheten för arbetsrätt och kollektivavtal, kommenterar avtalet:

– Vi är givetvis väldigt glada för Sekos skull att de har nått en överenskommelse som de och deras medlemmar är nöjda med.

Skulle det vara möjligt för Kommunal att nå ett liknande avtal?

– Det vill jag inte spekulera i, men visstidsfrågan och bemanningsfrågan är viktiga för Kommunal och vi följer utvecklingen noggrant. Och ser att det ökar också inom flera av våra områden.

Hur stor betydelse tror du sympativarslen hade för att det blev ett avtal?

– Jag tror att det att Seko hade medlemmarna och opinionen med sig, och det massiva stödet från hela fackföreningsrörelsen hade stor betydelse.