I varje valrörelse vill partierna lansera något nytt som kan ge rubriker i tidningarna, som om vi redan klarat av alla frågor vi pratade om i förra valet.

Så är det dock förstås inte.

Trots sjuksköterskeuppror, kommunalstrejker och ett decennium där alla partiledare kallade sig feminister får kommunalanställda kvinnor fortfarande inte betalt för sitt slit. Trots att det är vi – politikerna – som är deras arbetsgivare. Vi behöver inte övertyga någon marknad eller storföretag, vi behöver bara avsätta pengar och sätta igång.

Det är dags nu. 

Det är många som har det som Harrieth Kristensson i Skåne (se länk).  Idag har viktiga välfärdsjobb en ingångslön på 17 600 kr i månaden. Med utbildning och ett års erfarenhet 19 520 kr. Efter 30 års hårt jobb blir det en slutlön på 24 000 kr. Då är det ändå många som inte orkar jobba heltid och därför får ännu mindre i plånboken. Hur klarar man sig på en deltid när en heltidslön är runt 20 000 kronor?  Så får det inte fortsätta.  

Vi tänker ändra på det. Vi satsar 150 miljoner på att höja lönen för dig som tjänar minst och har tyngst jobb. Ingångslönen höjs, men även för dig som har utbildning och för dig med många år i yrket. Löneorättvisorna ska bort.

Vi vill också att du som arbetar i barn- och äldreomsorgen ska få fler arbetskamrater, så att stressen minskar. Alla ska kunna ha friskvård och kompetensutbildning på arbetstid. För att fler ska orka jobba heltid vill vi korta arbetstiden i de tyngsta jobben. Heltidsnormen ska sänkas så att man orkar med ett helt arbetsliv. Det måste bli slut på otrygga timanställningar och flexibla vikarier som ska täcka upp för bristande resurser. Det måste bli slut på ”allmänna visstidsanställningar”. De som jobbar i välfärden ska ha trygga tillsvidareanställningar. Om vi ska trygga välfärden för alla andra måste vi först trygga välfärden för er som bär upp den.

Alla ni som tar hand om våra barn, som ser till att hemtjänsten fungerar, som bär upp äldreomsorgen. Ni som bär upp hela vår välfärd.

Ni gör ett viktigt jobb och ska självklart ha bra lön och arbetsmiljö.

Ett jobb att trivas med och en lön att leva på. Det förtjänar Harrieth, och det förtjänar du.

Ann-Margarethe Livh,
gruppledare Vänsterpartiet Stockholms stad och vice ordförande i personal- och jämställdhetsutskottet.