Gunilla:

Den här veckan har varit bra, vi har även denna vecka varit på body balance. Det känns väldigt bra i kroppen med att få sträcka ut och stretcha och göra långsamma rörelser. Annars har jag joggat som vanligt samt även varit ute och promenerat.

I helgen har jag varit bortrest upp till vår stuga fyra mil ovanför Storuman i en liten by som heter Strömsund. Där har vi ätit gott och även druckit lite rödvin. Det har även slunkit ner lite godis och en bit äppelpaj . Men jag har motionerat bra också. Jag gick sex kilometer, jag var ute och sprang 5.4 km och jag promenerade 5.5 kilometer.

Jag känner nästan ett begär att komma ut och motionera, tänker: ”Åh va bra det ska kännas”. Min inre scen innan motion är att det ska kännas bra att röra på sig. Under tiden jag motionerar tänker jag att jag ska få bättre och bättre kondition, bli starkare och snabbare när jag är ute och springer. Efter träningen tänker jag att nu får jag dricka vatten och lägga mig ner och slappna av och eftersvettas i lugn och ro. Och hur skönt det ska bli att få ta en dusch efteråt och sen känner jag mig väldigt nöjd och avstressad. Sinnet som är starkast är känsel. Det jag säger till mig själv är att nu har du varit duktig och gjort det bra.

Jag har stretchat mina muskler framsida lår varje dag så nu känns dom lite bättre, får fortsätta med det varje dag hädanefter.

 

Yvonne:

Den här veckan har bara svischat iväg, har haft besök av barnen med familjer. Ätit och druckit gott, även en del godis har slunkit ner. Har ju fortfarande så fruktansvärt ont i mitt knä men har i alla fall varit på ett body balance pass, sen har jag promenerat varje dag. Har även cyklat på motionscykeln lite grann. Ska till doktorn till veckan så får jag hoppas att jag får någon hjälp med smärtan.
 
Det jag brukar säga till mig innan jag ska ut och motionera är ”nu kör vi, kämpa på det kommer att kännas bra efteråt”. Under motionens gång är jag oftast så fokuserad på det jag gör så då tänker jag inte så mycket utan tankarna fladdrar runt om allt möjligt. Efter passet säger jag ”bra gjort, nu gjorde jag det igen ” och så känner jag mig nöjd och belåten.

 

Lotta:

Den här veckan har varit bra, vi har varit på ett body balance-pass tillsammans, sen har jag tagit promenader de andra dagarna och tränat med pilatesbollen. Nu har jag umgåtts med släkt och vänner så det har blivit lite mer gott att äta än vanligt. Jag kommunicerar med mig själv när det gäller att motionera genom att peppa mig själv och tänka på hur skönt det känns efteråt och hur bra jag kommer att må när jag rört på mig. Min inre scen innan motion är att det ska kännas bra att röra på sig, under motionen tänker jag att jag blir starkare för var gång och får bättre kondition. Efter träningen tänker jag på hur skönt det ska bli med en dusch, ta en kopp te och bara sitta och slappa och känna att jag kan göra det och bara njuta.

 

Bea Ahlperbys kommentar:

Vad härligt det är att läsa era bloggar. Jag tycker att ni alla nu verkar ha hittat rutiner för att kunna komma ut och motionera. För en del blir just motionen som ett ”gift”. Det vill säga att det blir ett begär att komma ut och röra på sig. Det är en skön känsla och det viktigaste är att det inte blir ett så stort gift eller begär att det inte går att varva ner och vara avslappnad. Det är just under avslappningen och avspänningen som vi bygger upp kroppen igen. Kroppen får tid till att läka. Så ha en avstämning med er själva varje dag att ni kommer ner i varv och klarar att göra de långsamma rörelserna också.  

Viktigt att du Yvonne fortsätter ta hand om ditt knä på allra bästa sätt. Stabilitetsövningar på boll och fria rörelser i långsamt tempo bygger upp kroppen också. Till exempel att stå på huvud, plankan och andra ställningar när kroppens muskulatur aktiveras går att genomföra när knät säger ifrån i tung belastning som jogging är. Även tuffare styrketräning i maskin kan fungera för dig Yvonne och cykel för konditionen om knät tillåter – annars inte. Balansplatta är ett annat alternativ för att bygga upp stabilitet kring knät. Be gympersonalen visa några övningar för det.

Härligt Lotta att du nu mår bättre. Då är det bara att köra på. Regelbundenheten är en framgångsfaktor! 

Så gott att kroppen ger responser Gunilla. Fortsätt att aktivera dig i den takt som du klarar av.