Skriften heter ”Jag älskar mitt yrke, men …” och utgör den sjätte och sista delen av LO:s utredningsprojekt ”Arbetsmarknaden efter krisen”. Tillsammans med ABF och Föreningen Arbetarskrivare gick LO ut och efterlyste skildringar från arbetsmarknad och arbetsliv. Ett 80-tal personer nappade och en av dem som nu publiceras är alltså Kalle Holmqvist.

– Folk förstår inte vilka arbetarklassen är. En del tror att det bara handlar om män som är sverigedemokrater. Men arbetarklassen har alltid varit mångsidig med många invandrare och kvinnor.

Holmqvists bidrag heter ”Nu är det bara 7 050 dagar kvar” och börjar så här:

En av våra chefer säger att vi måste sänka ribban. Det finns inga vikarier att sätta in och vi kan inte anställa fler eftersom det saknas pengar. Är det personal frånvarande så får vi anpassa verksamheten därefter.

Kalle Holmqvist menar att det borde pratas mer om arbetets villkor.

– Men det är svårare i dag eftersom det finns så många otrygga anställningar. Det är tråkigt att när det behövs mer än på länge är det tystare.

I skriften medverkar också bland andra Agneta Thomasin Svensson, som är en av de kommunalare som medverkade i Kommunalarbetarens antologi ”Var ligger min arbetsplats i morgon?”. Hennes bidrag är dikten ”Tjyvsamhället”. Agneta berättar att den är ett direkt citat från en tidigare kollega:

vi är sjuka
dom är friska

de låtsas inte
och vi, fy fan, vad gör vi med oss själva?
vi gör våld på oss själva
vi också
vi vet inte vad det är att leva längre
det här jävla tjyvsamhället
vi är inga människor längre
vi är varor
varor i ett köp- och säljsystem
slit och släng med människor
vi är främmande för varandra