Komedin 10 000 timmar och superhjältefilmen Spiderman 2. Affischerna i receptionen skvallrar om det normala utbudet när det är biovisning i den gråa betongbyggnaden som är Folkets Hus i bruksorten och järnvägsknuten Ånge.

Men just denna onsdagskväll är Peter Magnusson och spindelmannen bortbytta. I den stora salongen anordnar ABF tillsammans med distributören Nonstop så kallad Popup-bio.
Ambitionen är att göra dokumentärer med samhällstema tillgängligare för en bredare publik utanför storstäderna och dessutom uppmuntra till samtal och diskussion om film och samhälle.

Nonstop har haft stora framgångar med dokumentärer som exempelvis Oscarsvinn­aren Searching for Sugar Man, men trots det har dokumentärer ofta svårt att få visningstid på biograferna. Då är Popup ett alternativ. Mot en fast prislista, avhängig av hur många som kommer och ser den aktuella filmen, skickas en dvd ut och dessutom får man som arrangör tillgång till en lång essä om filmen och ett antal diskussionsfrågor.

Den svartvita filmen som rullar på den stora duken där framme i kväll är britten Ken Loachs dokumentär The Spirit of ’45, en berättelse om andan och stämningen i efterkrigstidens Storbritannien. När folkhems­ivern och rättvisetörsten var stor och då Labourkandidaten Clement Attlee mot alla odds slog ut segerherren Winston Churchill från premiärministerposten. Mot slutet av filmen får vi också se kvinnan som avreglerade och privatiserade det som Labour förstatligat: Margaret Thatcher. Entusiasterna i salongen, som bland annat fått inbjudan från fackförbunden i bygden, sitter som klistrade.

Det Thatcher gjorde då håller högern på med nu här.

Efteråt blir det diskussion i foajén. Kaffetermosar och kanelsnurror. KA får en pratstund med kommunalarna Ingeborg Torung och Leif Byqvist. Leif är VA-maskinist och ordförande för den lokala sektionen här i Ånge.

– Det var en väldigt tänkvärd film, säger han. Det Thatcher gjorde då håller högern på med nu här.

Barnskötaren Ingeborg Torung menar att filmen stämmer till eftertanke om Englands exempel och historia.

Dragplåstret denna afton är EU-parlamentarikern och socialdemokraten Jens Nilsson. Han har hängt av sig kavajen på en fikavagn, så att de klarröda hängslena blänker. Snusdosa i vänster framficka. Han talar om socialdemokratins historia.

– Vi hade en arbetarrörelse full av idéer om hur vi skulle skapa solidaritet och rättvisa. Nu är det åter igen dags att stå upp för våra ideal om att demokratin ska ha makten över marknaden.

Jens Nilsson pratar utan manus och när han nämner Timbrohögerns framfart får han hummande medhåll av publik­en.

Det blir tydligt att vi har hamnat på ett valmöte inför Europavalet, snarare än ett samtal om Ken Loachs film. Men de som sett The Spirit of ’45 denna kväll i Folkets Hus verkar inte misstycka. Det finns en lust att prata politik, lust att prata om samhället. Och även om Ken Loach lämnade Socialdemokraternas systerparti Labour på 90-talet, tror jag att entusiasmen och diskussionslusten i denna norrländska Folkets hus-foajé hade gjort honom stolt. Skymningen lägger sig över Centrumtorget utanför.

 

Fakta: Popup-bio

Ett initiativ från Nonstop Entertainment och ABF.
Målet är att göra dokumentärer mer tillgängliga och uppmuntra till samtal kring film och samhälle.
Riktar sig till klubbar, organisationer, fackförbund, partier, nätverk, samhällsengagerade företag och också privatpersoner.
Kostar från 900 kronor till 5 000 kronor, beroende på hur många som kommer på visningen.
 

Fakta: Ken Loach

Född i England 1936.
Har gjort både spelfilmer och dokumentärer.
Gör ofta socialrealistiska filmer som utspelar sig i arbetarklassens Storbritannien.
Bland filmerna märks Family Life (1971), Land och frihet (1995), Järnvägare (2001) och Guldpalmen-belönade Frihetens pris (2006).