Varför ställer du upp?

– För att få vara med i europapolitiken och arbeta för schyssta arbetsvillkor. Bara tre av tio LO-medlemmar röstade i förra EU-valet så det är viktigt att europafrågorna aktualiseras av Kommunals medlemmar. Det påverkar oss i Sverige mer än vad vi tror. 60 procent av de beslut som tas i EU är beslut som svenska kommuner måste följa, därför är det viktigt vilken färg det är på politiken.

Vilka frågor vill du värna om?

Schyssta löner som följer gällande kollektivantal. Kollektivavtalet för det landet man arbetar i ska gälla. Och så miljöpolitiken, både gällande mat- och djurhållning.

Hur ska arbetstagaren skyddas på en europeisk arbetsmarknad?

Byggnads fick igenom ett viktigt avtal där huvudentreprenören har ansvar för underentreprenören, för att motverka lönedumpning längre ner i leden. Så kan man skapa en tryggare arbetsmarknad för löntagarna.

Vad ska kommunalare tänka på inför valet?

– Min uppmaning är att rösta. När man avstår från sin röst är det andra krafter som vinner. Idag går marknaden före medborgarnas intresse. Vi vill se till den lilla människan i politiken.

EU-valet 2014

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet där man stiftar om lagar i EU. I EU-parlamentet finns 28 europeiska länder representerade. 20 av de 751 ledamöterna är från Sverige.
För att få rösta i det svenska EU-valet ska du ha fyllt 18 år och någon gång varit folkbokförd i Sverige. EU-medborgare som varit folkbokförda i Sverige minst 30 dagar innan valet får också rösta.
Källa: EU-upplysningen