VD:n för hemtjänstföretaget misstänks nu för grovt bedrägeri i Internationella föreningen i Södertälje där hon är ordförande. På föreningens hemsida förklaras att man arbetar med att få ungdomar att delta i samhället. Ett arbete som stöds ekonomiskt av Allmänna arvsfonden. Hittills har över 1,5 miljon kronor betalats ut.

Projektet är tänkt att fortsätta i två år till och tanken var att en lika stor summa skulle betalas ut i år. Så blir det inte.

– Vi fick kännedom om att pengarna kan ha använts på ett felaktigt sätt och har gjort en polisanmälan. Projektet är stoppat från mitten av april, säger Stefan Berg, informatör på Allmänna arvsfonden som inte vill gå in på hur de fått informationen.

Kommunalaren Sanna Rietz är anställd av föreningen. Hon arbetade med läxhjälp och rastverksamhet på Hovsjöskolan i Södertälje. Nu står hon utan jobb och har inte fått ut sin lön. I stället får hon 140 kronor per dag aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.

– Det har varit ganska jobbigt, min sambo har inte haft någon inkomst heller. Vi har fått sälja mycket på Tradera för att få pengar till räkningar. Men hittills har vi lyckats överleva, säger Sanna Rietz.

Nu driver LO-TCO Rättsskydd hennes lönekrav med hjälp av Kronofogden.

Enligt Allmänna arvsfondens informatör Stefan Borg är det ovanligt att projekt polisanmäls.

– Jag kan inte komma på något annat fall just nu. Det är ovanligt att projekt avbryts överhuvudtaget, säger han.

Kommer ni att kräva tillbaka pengar?

– Det beror på vad polisutredningen visar, säger Stefan Berg.

Föreningen har inte bara fått stöd från Allmänna arvsfonden. KA har tidigare berättat att en stor del av lönerna i AB Hemtjänst och service i Sverige täckts av bidrag för nystartsjobb från Arbetsförmedlingen. Internationella föreningen har också haft nystartsjobbare anställda och sammanlagt 221 690 kronor har betalats ut i bidrag sedan juni förra året.

VD:n för företaget har suttit häktad sedan mitten av februari då polisen gjorde en razzia där bland annat all bokföring togs i beslag. Ytterligare tre personer häktades misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och penninghäleri men har senare släppts.

– De är fortfarande misstänkta men bedöms inte kunna förstöra utredningen, säger åklagare Thomas Hertz.

Samtidigt har, som KA tidigare berättat, en revisor på Skatteverket häktats misstänkt för dataintrång vid ett stort antal tillfällen 2012-2014.

– Revisorn har gjort slagningar som rör hemtjänstföretagen.

Polisutredningen kring hemtjänstföretaget kommer att pågå i flera månader till. Rättegång blir det tidigast i höst menar åklagare Thomas Hertz.

– Det finns väldigt mycket bokföringsmaterial att gå igenom och jag kan inte utesluta att det finns fler brott. Men jag är optimist och tror på åtal någon gång i september, oktober.

Kommer fler att häktas?

– Det finns fler misstänkta. Hur många kan jag inte gå in på. Många fler kommer att höras och det kan bli fler som häktas om vi bedömer att de kan försvåra utredningen annars.

Företagets och föreningens tillgångar är i kvarstad. Det innebär att tillgångarna är frysta i väntan på en dom. Hittills är flera konton frysta och några bilar beslagtagna.

– Sammanlagt rör det sig om runt tio miljoner kronor.

Han menar att brotten i välfärdsföretag har en gemensam nämnare.

– Det man kan fundera på i sammanhanget och det som är grundbulten i all typ av välfärdsbrottslighet, både assistansbedrägerierna och de här hemtjänstbedrägerierna, det är den här lagen om valfrihet, LOV. Det är oftast den som leder till att man hamnar med fingrarna i fel syltburk. Politikerna i Södertälje har tagit bort den. Jag kommer noga att följa om riksdagen gör lagen tvingande, säger Thomas Hertz.