– Vänner, det är dags att stoppa staplandet av visstidsanställningar, arbeta bort delade turer och stå upp för rätten till heltid, sade S-ledaren Stefan Löfven när han 1 maj-talade på Norra Bantorget i Stockholm.

Och i bland annat Borås, deklarerade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att delade turer ska bort.

I Kommunalarbetarens egna undersökningar genom åren har den politiska färgen i kommunen inte visat sig vara avgörande för förekomsten av delade turer.

I vår stora undersökning 2013 förekom delade turer i 97 procent av landets kommuner med vänstermajoritet, medan 88 procent av de borgerligt styrda kommunerna hade delade turer.

Samma år kom Kommunal överens med arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting om att man lokalt ska göra allt man förmår för att få bort delade turer. Av de 37 kommuner där man hade börjat göra nånting hade 11 stycken vänstermajoritet, 21 hade borgerlig majoritet, medan fem av kommunerna hade blocköverskridande styre.

Nio av tio av Kommunals fackliga sektioner inom vård och omsorg rapporterade för drygt ett år sen i vår undersökning (nr 5/2013, se länk) att delade turer förekommer, sex av tio sade då att delade turer dessutom hade ökat.