Vänsterpartiet är först med att presentera sin valplattform inför riksdagsvalet.

– Vi gör det redan nu för att vi hoppas att valplattformen ska hinna bli väl känd och uppmärksammas i valrörelsen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Hans två främsta budskap vid presskonferensen där valplattformen presenterades var att Vänsterpartiet vill regera tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt att vinster i välfärden blir partiets huvudfråga under valrörelsen och efter valet.

– Vi är inte beredda att ingå i en regering som fortsätter den privatisering som nu pågår, säger Jonas Sjöstedt som i övrigt är beredda att kompromissa med S och MP kring övriga frågor i valprogrammet.

Där finns krav om att utreda kortare arbetstid, stärka arbetsrätten för att få tryggare anställningar och förhindrar social dumping, ökad social välfärd, bättre skola, fler bostäder, insatser för klimatet och ökad jämställdhet.

Vänsterpartiet vill skärpa lagstiftningen för att fler ska kunna fällas för våldtäkt när någon blivit utsatt för sexuella övergrepp.

– Vi vill dels ha en lag om att det krävs samtycke. Dels vill vi ha en lag om oaktsamhet som fångar in fall där gärningsmännen borde förstått att de handlat på ett oförsvarligt sätt, säger Jonas Sjöstedt.

Flera förslag handlar om att skapa fler jobb.

– Vår politik inriktas på att öka investeringarna för välfärden och klimatet. Det skapar också fler jobb, säger Jonas Sjöstedt som vill att riksbanken inte bara ska bekämpa inflation utan också ha ett sysselsättningsmål.