Förra året beslutade LO-kongressen att verka för en non profit-princip i välfärden. För ett par månader sedan öppnade LO och Tobias Baudin för att förhandla med arbetsgivarna för att komma framåt i frågan. Utspelet fick hård kritik från vinstmotståndare, som ansåg att det inte var inte linje med kongressbeslutet.

I dag, måndag, skriver Tobias Baudin i Aftonbladet att LO har fört samtal med olika välfärdsaktörer, men att arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega har stängt dörren för att förhandla om vinster. Därmed går LO tillbaka till att jobba för en lagändring som ”tydligt begränsar” möjligheterna till vinstutdelning.

”Valfrihetsideologerna och vinstivrarna har blivit sina egna värsta fiender. Nu återstår bara lagstiftarna och LO kommer nu att höja tonläget i valrörelsen för att verkligen få till en förändring”, skriver Tobias Baudin i sin debattartikel.