– Vi var många som reagerade när vi fick reda på att Sverigedemokraternas partiledare skulle komma och besöka oss. Med det här brevet vill vi visa att SD:s politiska värderingar inte stämmer överens med vår värdegrund, säger en av initiativtagarna som är sjuksköterska.

Även undersköterskor har skrivit under brevet men KA har inte lyckats få tag i någon av dem. Också flera läkare har skrivit på.

Sverigedemokraterna har meddelat att Åkesson kommer på besök på akutmottagningen vid Skåne Universitetssjukhus i Malmö, den 9 april.

Flera av SD-ledarens tidigare besök har väckt protester, bland annat när han nyligen besökte en brandstation i Stockholm.

Det öppna brevet som publiceras i tidningen Sydsvenskan har undertecknats av cirka 500 anställda vid sjukhuset, eller med anknytning till sjukhuset. Men några demonstrationer eller liknande den 9 april är inte planerade.

– Nej det kommer vara en tyst protest. Vi har tryckt upp pins där det står ”vårdpersonal mot rasism” men det vore olyckligt om det blev blockader och fysiska protester, säger sjuksköterskan.

Hur ser du på den demokratiska aspekten, att Sverigedemokraterna faktiskt är invalt i riksdagen i ett demokratiskt val?

– Vi har varit tydliga i vårt brev med att vi inte vänder oss till Åkesson som person. Men vi känner att vi måste säga ifrån mot åsikter som inte går ihop med vårdetiken och våra grundläggande värderingar.

Region Skåne som arbetsgivare står inte bakom protestbrevet.

Fotnot: Efter det öppna brevet har flera av de som uttalat sig mordhotats. Sjuksköterskan vill därför inte ha sitt namn publicerat.