Insändaren från signaturen ”Assistenten” publicerades i Nerikes Allehanda i mitten av mars. Budskapet är att Lindesbergs kommun borde kunna betala två personliga assistenter för att följa med en brukare på resor med övernattning ett par gånger om året.

Efter att insändaren publicerats försökte en enhetschef i kommunen ta reda på vem den anonyma skribenten var. Chefen konfronterade också den personliga assistenten som skrivit texten. Det strider mot efterforskningsförbudet i grundlagen, som säger att offentliga myndigheter inte har rätt att försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media.

Nerikes Allehanda kommer nu att anmäla Lindesbergs kommun till Justitiekanslern och Justitieombudsmannen.

– Det gör vi därför att vi vill påvisa att det är så pass viktigt med yttrandefrihet. Man ska känna en trygghet i att man har full anonymitet när man kontaktar media, säger Nerikes Allehandas tidningschef Katrin Säfström till den egna tidningen.

Carina Fyrpihl, personalchef i Lindesbergs kommun, säger till Nerikes Allehanda att hon ser allvarligt på händelsen.

– Det ska inte vara så att en av våra medarbetare känner sig kränkt. Alla ska ha möjlighet att uttrycka sin åsikt och vi ska inte efterforska några källor.