Nära varannan dag utsätts en bussförare för hot eller våld, enligt Kommunalarbetarens undersökning som presenteras idag (se länk). Det handlar om knytnävar och kastade stenar, om kränkningar och aggressivitet. Till Arbetsmiljöverket kommer nästan dubbelt så många anmälningar om hot eller våld in idag, som för fem år sedan.

Bussförare har ett ensamarbete. De kör ofta kvällar och nätter, ibland på ensliga platser. Resenärer kan vara påverkade av både alkohol och narkotika.

Deras situation är både utsatt och svår. Men som samhälle ställer vi krav på att busstrafik ska finnas. Det ökar vår rörelsefrihet, det gynnar oss ekonomiskt och det är klimatsmart. Då är också arbetsmiljön för de som kör bussarna vårt intresse och ansvar. Både av respekt för deras hälsa och för att resenärer ska veta att de reser tryggt, med en förare som mår bra.

Kommunal lyckades bli av med kontanthanteringen på bussar, för att minska risken för rån, hot och våld. Det bidrog till ett litet brott i ökningen, men trenden över tid är alltjämt att bussförarnas utsatthet ökar.

Nu är ett av fackets viktigaste arbetsmiljökrav att bussförare ska frigöras från ansvaret att kontrollera passagerarnas biljetter. Många bussförare har varit med om resenärer som vägrar att uppvisa giltig biljett. När hela gäng kliver på bussen utan att betala, är det bussföraren som ska ta strid. Hur obehagligt det än kan kännas.

I Örebro vittnar bussförare om att gratisåkandet på bussar ökar. Bussförare i Borås har gett upp. Där får tre unga under 20 år åka gratis med en vuxen, vilket utnyttjas av många som smiter på bussen med en vuxen de inte känner.

Att frigöra bussförare från den så kallade viseringsplikten vore inget konstigt. Varken spårvagnsförare eller tunnelbaneförare är ju belastade med den. Därutöver kan sådant som fler biljettkontrollanter eller trafikvärdar behövas.

Vi talar mycket om trygga jobb, och begreppet har flera viktiga dimensioner. Detta är en av dem. Det är omöjligt att acceptera att bussförarna ska gå rädda till jobbet.

Om författaren

Agneta Berge går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion. Under två veckor praktiserade hon på Kommunalarbetaren. Agneta Berge jobbar på LO och skriver även på Politism.se.