”Nu säger vi ifrån. Vi barnskötare behövs nu och i framtiden.” Så lyder rubriken till det uttalande som antogs när Kommunal sektion Skola-service i Stockholm höll ett möte för barnskötare på onsdagskvällen. Omkring 120 personer deltog, enligt arrangörerna.

Med uttalandet vill Kommunal markera att barnskötarna fortfarande har en betydande roll i förskolan, trots att vissa politiker och arbetsgivare hellre pratar om att satsa på förskollärare. Skrivelsen avslutas med tre krav till politikerna:

  • Respektera barnskötaryrket – vi behövs nu och i framtiden. Erkänn den kraft och kompetens som barnskötare besitter.
  • Ge oss justa villkor; trygga anställningar, planeringstid och kompentensutveckling.
  • Validering med vuxenutbildning som leder till yrkesexamen ska erbjudas de barnskötare som saknar barnskötarexamen.