Företaget som heter AB Hemtjänst och Service i Sverige är ett familjeföretag och hade15-20 brukare i hemtjänsten och dessutom kunder med LSS.

Åklagaren Thomas Hertz som höll i häktningsförhandlingen säger till Länstidningen i Södertälje att två av de häktade misstänks för att ha lurat till sig sju till tio miljoner kronor av skattemedel via sitt hemtjänstföretag.  Inom en månad ska åklagaren ha bestämt om de häktade personerna ska åtalas.

Kommunal i Södertälje hjälper nu de anställda så att de ska få ut sina löner.

– Vi räknar ut löneskulderna, säger Raili Kurkisuo på Kommunal i Södertälje.

Nyligen försattes hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad i konkurs (se länk). Det företagets ledning sitter häktad misstänkta för ekonomisk brottslighet sedan i november. Enligt Kommunals Raili Kurkisuo kan det även bli aktuellt att begära AB Hemtjänst och Service i Sverige i konkurs.

Kommunal hjälper nu också medlemmarna i kontakterna med Kommunals a-kassa för att de inte ska få vänta allt för länge på ersättning. Men den risk finns då det kan bli problem med arbetsgivarintyg då det är svårt att nå ledningen för företaget som är häktad.

AB Hemtjänst och Service i Sverige sade upp LOV-avtalet med Södertälje kommun redan i januari. Men eftersom uppsägningstiden är fyra månader utförde företaget fortfarande hemtjänst när polisen slog till. Kommunen hävde då avtalet.

– Ledningen är inte på plats vilket innebär att personalen inte kan utföra jobbet. Datorer och annat blev beslagtagna i husrannsakan, schemaläggning och kontroll på insatserna har försvunnit. Så de kan inte utföra något arbete, säger Greger Lilliebladh, verksamhetsstrateg på Södertälje kommun med ansvar för LOV-företag.

Kommunen har nu övertagit brukarna och precis som när det gäller Jome Omvårdnad har dock en del brukare tackat nej till kommunens hemtjänst.

Misstankar om ekonomisk brottslighet och fusk ledde nyligen till att kommunfullmäktige i Södertälje beslöt att avskaffa LOV. I stället ska kommunen upphandla hemtjänst enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling. Enligt tidsplanen ska avtal skrivas i maj, då kommer också avtalen med de nuvarande LOV-företagen hävas. De företag som vinner upphandlingen ska vara i gång i oktober.