Karin Näsmark är en av hundratals fackligt aktiva från LO:s 14 förbund som är på plats i Stockholm för att delta i valkonferensen.

– Jag tror att jobben kommer att vara den viktigaste frågan när vi är ute på arbetsplatserna, plus frågan om vinster i välfärden.

Upplever medlemmarna att de vet var LO står i frågan om vinster?

– Om man får förklara det, men tidningsrubrikerna om att LO skulle ha ändrat sig har förvirrat många och nu har vi den bilden att slåss emot.

KA:s undersökning visade att V vill driva fler av LO:s krav än S. Vad säger du om det?

– Det handlar ju också om trovärdighet och möjlighet att genomföra politiken. Grundideologin och hur vi vill ha samhället har vi delat med Socialdemokraterna i alla tider. Det är basen. Vi samverkar med ett parti och kan inte hoppa från ett parti till ett annat för att de just i år svarar bäst på våra frågor, säger Karin Näsmark.

Från Luleå kommer Pertti Vainikainen, kommunalare från LO-distriktet Norra Sverige. Han är väldigt positiv till initiativet med en politisk plattform:

– Det är fantastiskt bra. Det visar att vi driver de frågor som medlemmarna anser att vi bör driva utifrån de samtal som de varit med i. Vi har 14 förbund och deras roll är att se till att driva medlemmarnas frågor, så det här är kanon. Vad det handlar om är att vi måste byta politik.

Vad blir viktigast för dig att tala om när du är på arbetsplatserna?

– Det blir väldigt mycket om jobb. Det blir en regnbåge av jobbfrågor: möjligheten att omställa sig och vikten av en bra a-kassa. De skyddsvärn som vi hade skapat i den svenska välfärden har nu blivit förstörda.

Valplattformen är ganska allmänt hållen, borde den ha mer konkreta krav?

– Jag ser inte det som ett problem, utan mer som en tillgång. Sedan när vi får regeringsmakten får vi se hur de konkreta möjligheterna ser ut.

KA:s undersökning visade att V vill driva fler av LO:s krav än S. Vad säger du om det?

– Givetvis ligger Vänsterpartiet nära våra medlemmar, men sedan handlar det också om att realisera de olika idéerna. Om dugligheten i en regering. Jag tänker inte så mycket på det där. Vem vet hur det blir, i dag har ju S+V+MP egen majoritet, säger Pertti Vainikainen.