I morgon presenterar LO sina krav inför valrörelsen.

Redan idag kan KA visa hur de olika riksdagspartierna ställer sig till 13 krav som ledamöterna på LO:s senaste kongress gemensamt fattat beslut om att driva (se grafik).

Vänsterpartiet vill driva alla LO:s krav utom frågan om tredelad föräldraförsäkring, där V vill gå längre och individualisera den helt och hållet.

Men samtidigt som Vänsterpartiet säger ja till fler av LO:s krav än Socialdemokraterna uppmanar LO medlemmarna att rösta på S. Hur förklarar LO det?

– Vi har en facklig-politisk samverkan tillsammans och den bygger på att vi delar grundläggande värderingar. Vi tycker att Socialdemokraterna är ett regeringsdugligt parti och tror att det skulle bli en handlingskraftig regering med Stefan Löfven som statsminister. Det grundas utifrån de premisserna och inte från dagsaktuella frågor, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

Oppositionen är överens i många frågor och ska man tro partiernas svar skulle rätten till heltid och nattis bli verklighet med en S+MP+V-regering. Den skulle också slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

– Enkäten visar väldigt tydligt att det är hos oppositionen man driver de frågor som är viktiga för LO-medlemmarna. Det blir uppenbart att det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som driver på för en politik som överensstämmer med kraven från LO:s kongress, kommenterar Tobias Baudin.

Arbetslöshetsförsäkringen har alltid varit en viktig del av fackföreningsrörelsen. Också där ställer sig Vänsterpartiet bakom alla LO:s krav medan Socialdemokraterna inte vill gå lika långt.

De fyra borgerliga regeringspartierna, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, ställer sig endast bakom var sitt av LO:s krav. Sverigedemokraterna säger ja till tre av 13 krav.

I morgon torsdag håller LO valkonferens i Stockholm. Där ska de presentera vilka krav de tänker driva i valrörelsen. Tobias Baudin vill inte i förväg berätta hur kraven ser ut.

LO:s mål med valarbetet är att Sverige ska få en socialdemokratisk regering efter valet i september. LO hoppas att minst 60 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna.

 – Vi presenterar vad vi vill att valrörelsen ska handla om. Det är inte säkert att Socialdemokraterna levererar svar på alla frågor vi lyfter inför valet, men vi fortsätter jobba fackligt-politiskt för att få Socialdemokraterna att tillgodose alla våra krav.

Fotnot: Klicka här för att läsa tabellen med samtliga svar från partierna i PDF-format.