Honungsrostade
nötter med apelsin

Det här behöver du:
5 dl naturella val- och pekannötter
2 msk honung
1 apelsin: 1 msk apelsinsaft och
1 tsk finrivet skal
flingsalt
1 dl torkad frukt, exempelvis tranbär, russin och papaya

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta apelsinen och riv skalet. Pressa ut apelsinsaft. Blanda apelsinsaft och skal med honungen. Värm honungen lite om den är fast. Häll apelsinhonungen över nötterna i en bunke och blanda väl. Bred ut nötterna på en bakplåtsklädd plåt och rosta i ugnen 10 minuter. Strö lite flingsalt över nötterna. Låt svalna och torka. Blanda med torkad frukt vid servering.

 

Kanderade pepparkaksnötter

Det här behöver du:
5 dl blandade naturella nötter, exempelvis hasselnötter, mandel, pistagenötter, cashewnötter
1 dl socker
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 äggvita
1 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda nötter, socker, kryddor och salt i en bunke. Vispa ihop äggvita och vatten med en gaffel så det blir lite skummigt och häll över nötterna. Blanda allt ordentligt. Bred ut nötterna på en bakplåts­klädd plåt och rosta i ugnen 30 minuter. Låt svalna och bryt sedan isär nötterna. Förvara torrt.

Saltade nötter med sting

Det här behöver du:
3 dl blandade nötter
1 dl pumpakärnor
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 nypa chiliflakes eller färsk finhackad chili

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda olja och kryddor i en bunke. Häll i nötter och pumpakärnor och rör om så allt blandas.  Häll ut på bakplåtsklädd plåt och rosta i ugnen 10 minuter.

 

 

Västerbottensostnötter

Det här behöver du:
150 g naturella cashewnötter
1 dl finriven västerbottensost
2 tsk olja
½ tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötter och olja i en bunke. Häll över osten och blanda väl. Strö ut nötterna på en bakplåtsklädd plåt och salta.  Rosta i ugnen ca 15 minuter. Låt kallna och bryt isär nötterna.

Nötter

Nötter innehåller mycket fett, främst nyttiga enkelomättade och fleromättade fetter, och en del protein. De innehåller också E- och B-vitaminer samt många mineraler som järn, magnesium, kalium, fosfor, zink och koppar.
Nötter innehåller även tryptofan som behövs för hormonet serotonin som kan motverka nedstämdhet. Forskning visar också att nötter kan hjälpa till att hålla vikten.