När KA träffade tio ur personalen på Jome Omvårdnad, företaget som misstänks för ekonomisk brottslighet, hade det gått två veckor sedan razzian mot deras arbetsplats. I ett slag hade de blivit arbetslösa och utan lön. Nu har det gått över en månad, och personalen har fortfarande inte sett röken av några pengar.

– Det är väldigt tufft ekonomiskt, särskilt nu innan jul, säger en av de före detta anställda på Jome Omvårdnad.

Anledningen till att det tar tid för personalen att få ut sina löner är att företaget måste försättas i konkurs innan den statliga lönegarantin kan träda in och betala ut pengarna. Eftersom all dokumentation är beslagtagen och finns hos polisen så har det varit svårt för Kommunal att räkna ut hur många dagar som personalen har arbetat.

– En komplicerande omständighet är att vi inte kan gå till konkurs annat än med skulder som är hundraprocentiga. I vanliga fall har man förhandling med arbetsgivaren och hittar tillsammans ett belopp som kan stämma. Går man till tingsrätten får det inte vara ett enda fel, säger Pär Bergström, ombudsman på Kommunals Stockholmsavdelning.

Om arbetsgivaren har delgivits kravet på att betala löneskulderna men inte gjort det efter en vecka kan företaget försättas i konkurs.  Pär Bergström tror att en delgivning lämnades vid den senaste omhäktningsförhandlingen av Jome Omvårdnads vd. Det betyder att en konkurs närmar sig.

Att dokumentationen är beslagtagen och arbetsgivaren sitter häktad gör också att det har varit svårt för de som är berättigade till a-kassa att få ut den.

– Det här har försvårat enormt för våra medlemmar. De får ju inte något arbetsgivarintyg. A-kassan gör faktiskt ganska mycket för att hjälpa de här medlemmarna, men de måste ha ett underlag att fatta beslut på, säger Pär Bergström.

Det går att få ersättning även om man saknar arbetsgivarintyg – a-kassan kan titta på vilken lön man har haft och hur mycket man har jobbat.

– Den stora nöten här är hur många dagar man har jobbat. I det här fallet så har det inte varit redovisat på lönebeskeden. De handlar i kläm på grund av det här företaget. Det är ju hemskt det som de är utsatta för nu. Före jul också, säger Pär Bergström.

Han säger att det är ovanligt att Kommunal och a-kassan samarbetar, men i det här fallet så har Pär Bergström varit i kontakt med a-kassan och ska ha ett möte med dem för att diskutera hur man skulle kunna räkna.

– A-kassans handläggare sitter i olika delar av landet och sköter ju varje ärende var för sig, men det här fallet är så exceptionellt att de har börjat kommunicera med varandra. De förstår ju också att det är människor som har hamnat i någon form av katastrof, säger Pär Bergström.

Den före detta anställda på Jome Omvårdnad har precis skickat in sina papper till a-kassan. Hon hoppas att det ska räcka med lönespecifikationer och kontoutdrag.

– De ville ha kopia på papper från konkursförvaltaren, men det finns ju inget sådant än, hon (Jome Omvårdnads vd, reds.anm) sitter fortfarande häktad. Kommunal har hjälpt oss att skriva ett intyg på det. Vi kan inte vänta.

Den före detta anställda säger att de har fått mycket hjälp från Kommunal i Södertälje.

– Vi har fått jättebra hjälp och vi är jättetacksamma mot facket. Jag ringer och de säger kom när du vill, när du behöver, om du bara vill prata.

Hon söker jobb men har ännu inte lyckats få napp. Och så hoppas hon fortfarande att hon på något sätt ska få slutföra undersköterskeutbildningen som hon hade tre veckor kvar på när polisen slog till mot Jome Omvårdnad. Känslorna inför det som har hänt och inför arbetsgivaren är fortfarande förvirrade.

– Jag är besviken på hela det här och man vet fortfarande nästan ingenting. Varje morgon när jag vaknar kollar jag om det står något nytt i lokaltidningen. Vi vet fortfarande inte vad det var som hände. Vi hade det så bra, vi jobbade, vi pluggade och nu är det kaos, säger hon.

I nuläget sitter 8 personer häktade misstänkta för grovt bedrägeri. De som suttit häktade men släppts är fortfarande misstänkta och utöver det är ytterligare ett antal personer misstänkta. Åklagaren Kristina Lindhoff Carleson vill inte gå in på exakt hur många det rör sig om eller om det kan bli fler gripanden. Enligt henne har misstankarna stärkts under utredningens gång.