Philomena är en äldre, irländsk kvinna som levt med en hemlighet i 50 år. Som ung födde hon en son i ett katolskt kloster och nunnorna sålde pojken till en amerikansk familj. Philomena har försökt ta hjälp av dem för att hitta honom, utan framgång. Men nu dyker en arbetslös journalist upp. Han bestämmer sig för att skriva Philomenas story – trots att han inte har något till övers för ”ödeshistorier” – och hon får hjälp att finna sin son. Men det slutar inte där.

Philomena är en hjärtknipande och samtidigt underhållande historia. Journalisten Martin står för humor samt kritik mot katolska kyrkan och hur den tjänade pengar på unga kvinnors ”synder”. Philomena däremot tror på förlåtelse. Judi Dench är som vanligt helt fantastisk, och samspelet mellan henne och komikern Steve Coogan är vackert och trovärdigt när deras mycket olika världar möts.

Philomena är baserad på Martin Sixsmiths bok som i sin tur är inspirerad av en sann historia.