Indonesien är en av världens största tillverkare av sportkläder och sportskor, här finns fabriker som levererar till alla de stora varumärkena, som Adidas, Nike, Puma och New Balance.

Och 2011 skrev fabrikerna, varumärkena och lokala fack under Play Fair-avtalet. Tidigare fanns bara så kallade uppförandekoder, och i dessa ingår inte facken som part. I en ny rapport från organisationen Swedwatch konstateras att Play Fair-avtalet bland annat har lett till en ökning av antalet fackliga medlemmar.

– Men det mest positiva är förbättrade kommunikationer. Facken har fått en direktlänk till varumärkena, ett alternativ till strejk, säger rapportförfattaren Linda Scott Jacobsson, som undersökt avtalet på plats i Indonesien.

Hon konstaterar också att hot mot fackliga företrädare på exempelvis Nike har upphört som en direkt följd av avtalet, även om kränkningar fortfarande förekommer på andra håll.

Bakom avtalet står fem indonesiska fackliga organisationer, representanter från varumärkena och från underleverantörer liksom de ideella organisationerna Oxfam och Clean Clothes Campaign. Också den fackliga industriarbetarinternationalen IndustriALL deltog.