Enligt anmälan till verket har två av förarna blivit sjuka som en direkt följd av gratistrafiken. En har drabbats av hjärninfarkt och en annan har fått en så kallad tia (en mindre stroke).

Detta har alltså fått Kommunal att göra en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Facket kräver en riskbedömning, en riskanalys och en tydlig åtgärdsplan från arbetsgivaren Västanhede Trafik. Skyddsombudet

Harriet Wallin skriver:

”Chaufförerna har blivit mer stressade när det har blivit gratisresor. De upplever det som att passagerarna inte tar någon notis om busschauffören längre. Passagerarna tränger sig in i bussen innan de andra passagerarna har tagit sig ut. De blir aggressiva när inte alla får plats. Det är aldrig tyst i bussen utan det pratas högt med varandra samt i mobilerna. Det har även blivit en värmestuga så några passagerare kan sitta och åka med runt-runt. Säger chauffören till dessa blir de hotfullt tilltalade.”

Arbetsmiljöverket har ännu inte tagit itu med anmälan.