SVAR: Om dina kollegor behandlar dig illa på jobbet under arbets­tid är det en arbets­miljöfråga. De förstör möjligheterna för dig att göra ett bra jobb och din hälsa blir påverkad. Då spelar det ingen roll om orsakerna kan anses vara privata. Du bör ta kontakt med huvudskyddsombudet som kan kräva att arbetsgivaren omedelbart gör något åt saken. Hist­orien är dessutom allvarlig nog för att polisanmälas. Sabotagen av din bil kan ju betraktas som skadegörelse. Om händelserna är så gamla som du skriver är det dock sannolikt mycket svårt att reda ut och få saken att gå till åtal. Kanske har du redan varit hos polisen och då kunnat presentera bevis?
Om man anmäler någon på sin arbetsplats blir man så klart inte populär, men det är ju trots allt inte anmäl­aren som gjort fel. Facket bör kunna stötta och hjälpa dig. Jag är rädd att du fastnat i en så dålig situation att du verkligen behöver fundera på en omplacering för att komma ut ur den. Säg emellertid inte upp dig utan åter­igen, be facket om hjälp!