Jan Björklund, Folkpartiet.Jan Björklund (FP).
Foto: Kristian Pohl

Utspelet om riskkapitalbolag görs inför Folkpartiets landsmöte som inleds på torsdag. Om landsmötet går på ledningens linje ska partiet driva frågan inom alliansregeringen.
  – Vi vill ha bort riskkapitalbolagen som ägare eftersom de är för kortsiktiga. De är enbart inne för att ägna sig åt spekulationer för några år och sedan sälja vidare. De är inte bra ägare, säger partiledaren Jan Björklund till SVT Nyheter.
  Något konkret FP-förslag om hur riskkapitalisterna ska motas bort finns inte. Jan Björklund öppnar för att Inspektionen för vård och omsorg ska kunna säga nej till ägare som inte bedöms som långsiktiga, men också för att kommunerna och landstingen ska kunna nobba dem vid upphandlingar.

Tidigare har Folkpartiet och flera andra partier gjort motsvarande utspel om att riskkapitalbolagen är olämpliga som ägare av friskolor. Jan Björklund medger att det begicks misstag när de privata företagen släpptes in i välfärden.
  – Det var på 90-talet som besluten togs och jag tycker att det är rätt att vi ska ha valfrihet med privata företag i vård, omsorg och skola, men felet var att det var för lite regler och utvecklingen har gått väldigt snabbt. Med facit i hand borde det ha reglerats mer, men då får vi göra det nu, säger han till SVT Nyheter.