– Vi tycker att det här är toppen, vi har ju stridit länge för det. De har lyssnat på oss, säger Kerstin Persson, som är vice ordförande för Kommunals Kalixsektion.
  Men hon säger också att kommunen måste skjuta till extra pengar och inte genomföra förändringarna inom befintliga budgetramar:
  – Kommunen har väldigt låg bemanning redan nu och om man sen tar bort de delade turerna kommer man inte få några bra scheman. Jag befarar att det kommer bli omänskligt långa skift på elva-tolv-trettontimmarspass och det orkar man ju inte med. Man måste tillskjuta medel om man ska göra nåt sånt här.

Enligt kommunen själva är de först i landet med att göra dessa tre reformer samtidigt.
  – Ett jättebeslut, säger kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) till tidningen Norrländska Socialdemokraten, men när tidningen frågar vad förändringen kommer kosta svarar hon:
  – Jag vet inte.
  Vad som är klart är däremot att man kommer att sätta igång att förverkliga beslutet i början på nästa år. Först ut är socialförvaltningens anställda, där bland annat äldreomsorgen ingår. Men på sikt ska alla kommunanställda erbjudas heltid.