Ellen Telje.

Varför gör ni det här?
   – Vi tycker att det känns viktigt att sprida kunskap om vilka budskap som finns på bioduken. Det handlar om att synliggöra orättvisor och tråkiga normer och stereotyper. Vi ser det som en form av konsumentupplysning.

Var fick ni idén ifrån?
   – Vi har tänkt på det här i flera år sedan vi blev medvetna om Bechdeltestet. Vi har kikat på vår egen repertoar och kände att ”vad omedvetna vi varit”. Det här kommer visa hur bra vi lyckas med vårt eget urval av filmer och vi hoppas att det här kan påverka andra, till exempel distributionsbolag.

Film kan ju reproducera andra stereotyper, till exempel att alla skurkar i en film är icke-vita, har ni diskuterat andra typer av märkningar?
   – Ja, vi har pratat om precis det där. Man kan ju tänka sig massor av märkningar, om till exempel kvinnors roller, och om hur de kvinnliga skådespelarna ser ut. Men vi kände att de bedömningarna blir mer subjektiva. Bechdeltestet är mer objektivt och det är lätt se om det uppfylls eller inte. Men vi hoppas att det här sprider sig och att fler typer av märkningar tas fram.

Hur syns det på filmerna om de klarat testet eller inte?
   – Vi sätter ett A för approved på filmerna. Vi har gjort en logga som syns på filmaffischerna och hemsidan och en vinjett som kommer visas innan filmerna. Vad jag vet är vi först med att A-märka filmer, och vi valde bokstaven A för approved så att märkningen kan fungera internationellt.

Vilka kan sätta en A-märkning på filmer?
   – Vem som helst kan sätta på loggan och ladda ner vinjetten till sin film, eller använda för sin filmfestival till exempel. Vi hopps att många kommer att använda loggan.

Kan du tipsa om några filmer som klarat testet och går på bio nu?
   – Flera svenska filmer som visas nu har klarat testet: Monica Z, Vi är bäst och Hotell. Det tycker vi är väldigt kul.

A-märkning

Fyra av biografer som drivs av Folkets Hus och Parker kommer att A-märka filmer. Utöver Bio Rio i Stockholm är det Bio Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg. Läs mer om A-märkningen på www.a-markt.se
Läs mer om Bechdeltestet på www.bechdeltest.com