Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonomÅsa-Pia Järliden
Bergström.

Vad är detta för utredning som ni beskriver som LO:s största projekt i modern tid?
   – När Karl-Petter Thorwaldsson blev vald till LO:s ordförande lovade han att vi skulle ta fram en tydlig plan för full sysselsättning till kongressen 2016. Det är det arbetet vi drar igång nu och då är det naturligt att vi tar med lönebildningsfrågor som hänger ihop med arbetsmarknad och sysselsättning.

Hur ska ni ta fram denna tydliga plan för full sysselsättning och solidarisk lönepolitik?
   – Vi ska titta på allt, ekonomi, offentlig sektor, näringspolitik, miljö, landets råvaror, utbildning, demografi, hälsa, familjepolitik, äldreomsorg, globalisering med mera. Vi ska vända på alla stenar som hänger ihop med arbetsmarknaden och hur den påverkas. Allt vi tittar på kanske inte behöver utredas på nytt, det får vi bedöma då.

Ni planerar att ge ut ett antal delrapporter under nästa år. Är det tänkt att dessa rapporter ska påverka kommande valrörelse?
   – Vi bidrar gärna i valdebatten men vi har i första hand siktet inställt på att vår utredning ska bli en kongressrapport till 2016. Men de delrapporter som kan bli mest intressanta i valrörelsen kanske vi försöker hinna med att släppa under nästa år.

Vilka delrapporter tänker du på då?
   – En utvärdering av regeringens politik som bygger på att ekonomiska incitament driver fler till att vilja arbeta. Vi ska också titta på hur normerna ser ut i samhället kring arbete, att det är vanligt att människor väljer att arbeta av egen fri vilja. Rapporter om näringspolitik och bostadspolitik kanske vi också släpper innan valet.

Har du någon aning om vad ni vilka slutsatser ni kan komma fram till i er utredning.
   – Nej, detta kan bli en slags fortsättning på Rehn-Meidnermodellen för full sysselsättning och solidarisk lönepolitik som lade grunden till LO:s agerande och politiken för den svenska modellen från 50-talet och framåt. Mycket har hänt sedan dess. Vi ska se hur den modellen behöver förändras bland annat med hänsyn till globaliseringen.