Mannen som har vårdats på Norrlands universitetssjukhus, avled sedan man stängt av de livsuppehållande åtgärderna. Enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren led han av en depression och kände oro över att återvända till Thailand utan pengar och med skulder.
  – Det är ett tragiskt öde som vi inte vill kommentera mer, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunal i Västerbotten.
  Fram till i fredags hade man på Kommunal i Umeå fortfarande hopp om att hitta en lösning. På ett möte med thailändska statstjänstemän skulle en representant från arbetsgivaren gå igenom löneutbetalningar för varje enskild anställd.
  – Men det materialet gav inte de svar vi ville. Det var bland annat plocklistor med hur många kilo bär varje anställd hade plockat. Inget som bevisade att de hade fått lön, säger Lena Ceder.

På lördagen höll den thailändska ambassaden i ett möte för de cirka 150 arbetare tältat i centrala Umeå i protest mot att de inte fått någon lön för sitt arbete hos bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise. Bärplockarna fick då beskedet att ambassaden ska hjälpa till att ordna med hemresan och att den thailändska staten ska bistå med att stämma arbetsgivaren. Det uppger Västerbottens-Kuriren.
  – Deras önskemål är att få komma hem så fort det går, säger Lena Ceder.
  Trots att de inte fått ut någon lön?
  – I det här läget är det inte rimligt och mänskligt att man ska fortsätta leva under de här förhållandena.
  Tycker ni att ni har gjort allt ni kan för arbetarna?
– Ja det kan jag säga. Vi ger inte upp den här frågan för att de åker hem. De kommer gå vidare med en rättsprocess i Thailand och våra jurister kommer titta på fallet och se om arbetsgivaren har brutit mot kollektivavtalet eller anställningsavtalet här i Sverige, säger Lena Ceder.

I Åsele blev 160 thailändska bärplockare 2010 lurade på sin lön av företaget Lomsjö bär. Då lyckades Kommunal driva igenom att samtliga arbetare skulle få kompensation via lönegarantin tack vare att ett fåtal var medlemmar i det svenska facket.
  Men Mats Hansson, ombudsman på förbundet är osäker på om bärplockarna i Umeå och Värmland kan hoppas på det.
  – Frågan är om det är tillämpligt. Vi måste titta på det. Det beror på var företaget har sitt säte, säger Mats Hansson.
  I Värmländska Lesjöfors väntar ytterligare över hundra bärplockare på att få lön för sitt arbete för samma företag. Thailänska ambassaden ska besöka dem imorgon tisdag, uppger tidningen Arbetet. KA har sökt representanter för den Thailändska ambassaden.