Det var i går som Kommunalarbetaren kunde berätta att Socialstyrelsens nya bemanningskrav skjuts upp ett helt år. Först var tanken att nya regler för bemanning inom demensvården skulle införas från och med 1 januari 2014, nu säger Socialstyrelsen att det dröjer till 1 januari 2015.
  Elisabet Swills, som till vardags arbetar på demensavdelning på Öjagården i Piteå, är kritisk.
  – Sen 2010 har vi tryckt på för förändring, men det är bara kalla handen. Det känns som det är en utmattningsmetod. De tillsätter kommittéer som bara kostar pengar.
  Vad blir konsekvenserna ute i verksamheterna av att man nu får vänta till 2015?
  – I det långa loppet drabbar det de vi sköter om. De är värda en bättre vård än vad vi har att erbjuda i dag. Skjuter man på detta så ställer man upp på en dålig kvalité, då tänker man inte på de gamla i första hand.

Kommunalarbetaren har också talat med undersköterskan Carina Johansson, som är undersköterska på Hammarbygården utanför Karlskrona. Hon är inte säker på att utökade bemanningskrav är det som krävs för att öka kvalitén i demensvården.
  – Vi lämnar inte våra gamla på nätterna, så ser det faktiskt inte ut. Vi tycker så här i stället: När vi har det jobbigt skulle vår chef vara lyhörd för det, då skulle vi vara flera under den tiden. Sen kanske det blir lugnare och då klarar vi oss på färre.